tisdag 25 oktober 2022

Parisa Liljestrand

2018 Aron Emilsson, dåvarande kulturpolitisk talesperson för SD, att en kulturkanon kan användas som test för att få svenskt medborgarskap.

Borde inte den nya kulturministern Parisa Liljestrand ha lite mer koll då?

Vilken kultur som ska ingå i en svensk kulturkanon är inte bestämt, det blir en expertgrupp som kommer ta fram underlag på vilken kultur som ska finnas med. I SVT:s Morgonstudion visade programledarna Alexander Letic och Pelle Nilsson upp tre svenska verk för kulturministern och frågade om dessa skulle kunna ingå i den nya kanon. 

Verken som visades var böckerna Selma Lagerlöfs ”Gösta Berlings saga”, Stieg Larssons ”Millennium”-trilogi samt Ruben Östlunds film ”Triangle of Sadness”. 

Det är ju fantastiska författare allihopa och två av tre böcker har jag ju själv läst och tyckte var väldigt väldigt bra, men om de ska ingå i en kulturkanon, det ska inte jag svara på, sa Parisa Liljestrand. 

Programledarna påtalade då att just ”Triangle of sadness” inte är en bok. Filmen tilldelades världens mest prestigefyllda filmpris, Guldpalmen, vid filmfestivalen i Cannes 2022. Det är andra gången regissören Ruben Östlund tilldelas priset. Förra gången var för fem år sedan. Då belönades Östlund med Guldpalmen för filmen “The square”.  

Om man nu ska döma andra bör man väl ha viss kännedom om sådant som är hyfsat allmänt känt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hoppa på tåget 🚂

 Hoppa på tåget 🚂 idag lördag är lite speciellt, så här står det i instruktionerna: Bok. Ställ dig framför din bokhylla, blunda och peka på...