Dagens Skyltsöndag med BP
Läsprojekt i Fredrika prisas – samtidigt hotas bibliotek och skola
Lärare från Fredrika och Trehörningsjö tilldelas Stora läspriset för sitt engagemang och läsprojekt. Samtidigt hotas Fredrikabygdens skola och bibliotek av ett stort sparförslag.
– Du kan inte vara en fullvärdig samhällsmedborgare om du inte har läsförståelsen, säger Katarina Henriksson, klasslärare vid skolan i Fredrika.
Lärarkollegorna Katarina Henriksson och Josefin Öberg fick reda på att de skulle tilldelats Stora läspriset redan i somras, men det var först under fredagen som turen gick till Göteborg, där de officiellt tog emot stipendiet. Det var med tudelad känsla som Katarina Henriksson, lärare vid skolan i Fredrika, pratade med kollegor runt om i landet om sin hjärtefråga – läsning. Bara några dagar senare ska Åsele kommun nämligen fatta ett beslut som kommer att påverka framtiden för bland annat bygdens skola och bibliotek.
– Det fanns med i bakhuvudet. De nämnde det till och med under ceremonin, berättar Katarina Henriksson, och lägger till:
– Det var en väldigt berg- och dalbana känslomässigt. Dels är man jätteglad och stolt över det här, samtidigt som oron mal.
På måndag, den andra oktober avgörs verksamheternas framtid. Antas förslaget innebär det bland annat att all biblioteksverksamhet i kommunen flyttas till Åsele. Fredrikabygdens skola kommer, om förslaget går igenom, övergå från en F-6-skola till en F-2-skola.
Lärarna har tilldelats priset, som delas ut av SFUB tillsammans med Lärarstiftelsen, för den yngre gruppen barn eftersom de på ett kreativt sätt lyckats sprida läsfrämjandet utanför skolan, i bygden bland olika åldrar. Det har de gjort genom bland annat minibibliotek, där man kunnat byta böcker.
– Vi har fått människor i alla åldrar med på det här läståget eftersom vi har uppmuntrat dem att till exempel läsa samma bok som vi har haft som högläsning på skolan.
– Vi har en god sammanhållning i Fredrikabygden, men läsningen har förenat oss ytterligare.
Förhoppningen är att kunna sprida läsglädjen, och projektet geografiskt. Men utan ett bibliotek och med en åtstramad skolbudget skulle det komma att bli svårare.
– Det blir mer tungjobbat om jag inte har ett bibliotek på den ort där jag arbetar. Det är ändå sex mil mellan Åsele och Fredrika. Man kan inte påstå att det är att ha ett skolbibliotek nära. Vad gäller läsande förebilder behövs folkbiblioteken.
Varför är det då så viktigt med bibliotek och läsning även på landsbygden? Katarina Henriksson menar att det hela är en fråga om demokrati.
– Läsning är grunden i vårt demokratisk samhälle. Du kan inte vara en fullvärdig samhällsmedborgare om du inte har läsförståelsen. Som jag känner personligen så ska inga kommunpolitiska beslut komma i vägen för mitt läsfrämjande arbete.
Mycket intressant läsning, så sant så om detta med läsförståelsen. Känner förstås till det väldigt bra nu när jag har flyttat till ett annat språk
SvaraRaderaTack Åsa, igen!
God läsförståelse är A och O när det gäller all kunskapsinhämtning. Tyvärr jobbar man lite i motvind så alla duktiga eldsjälar, bibliotekarier och lärare behövs. Sedan har föräldrarna också en viktig roll i det hela.
SvaraRaderaKram
Ja det dras in på mycket som är ovärderligt och inte alls kostar multum. Nu har man begripit att småbarn ska lära sig läsa med hjälp av böcker och inte datorskärmar så de ska bort. Men sen då??
SvaraRadera