lördag 20 januari 2024

Hoppa på tåget 🚂

 Knut stod och knöt en knut när en annan Knut kom förbi och frågade vad gör Du bakom knuten Knut? Jo Knut sa Knut, jag knyter en knut och sen knöt Knut knuten.

Vad jag menar med detta❓jo men yes dagens ord ombord på Hoppa på tåget 🚂 med Åke från Klyktattarland är KNUT ☺️

Knut är ett gammalt forntyskt namn som betyder den käcke och självklart har Knut namnsdag ”tjugondag Knut” den 13 januari.

MEN det finns en till förklaring när det gäller namnet Knut

Knut städar julen ut

Knut är ett nordiskt namn som kommer från fornsvenskans knuter – ’knuta; knut’. Det sägs att det är tjugondag Knut som städar julen ut och att helgonet Knuts dag, som infaller den 13 januari, markerar slutet på julens många högtidsdagar. Med julens sista dag var också julfriden som rått sedan Tomasdagen den 21 december.

Mord under julfriden

Ingen vet med säkerhet hur gammalt detta firande är, men om knutfirandet i allmänhet vet vi att namnet på högtiden, Knutmasso eller Knutsmäss, som betyder Knuts mässa, firas på Sankt Knuts dag som fått sitt namn efter två danska helgon som under medeltiden mötte martyrdöden: Kung Knut IV av Danmark och dennes brorson jarl Knut Lavard.

Jag känner personligen inte någon Knut… men min systers svärfar heter Knut och en försäljare som brukar komma hit och kränga 😅 diverse vvs-produkter till J heter Knut.

Att slå knut på sig själv för att vara till lags är ju inte helt obekant, liksom: Det brinner i knutarna.

Jag googlade efter nånting med knut… ha nån inpå knuten - det är inget jag varken kan relatera till eller ha någon åsikt om egentligen då jag största delen av mitt liv bott utan grannar speciellt nära. Den enda gång jag haft grannar är när jag gick gymnasiet i Örnsköldsvik och ett år direkt efter det jag flyttat hemifrån ”på riktigt” 😅 och hyrde en lägenhet ”in på knutarna” till förskolan där jag fått mitt första jobb efter utbildningen.

Nåväl vad är en bal på slottet eller rättare sagt ett blogginlägg utan bilder 😅 nu är jag INTE helt 💯 på att dessa bilder kvalar in som KNUT 😜Tack för mig❣️

9 kommentarer:

 1. Ordentlig research som vanligt =)
  Klart att bilderna kvalar in under knut.
  Att slå knut på sig själv har man väl gjort några gånger, men det inträffar allt mer sällan - visheten kommer ju med åren. Ha nu en bra lördagseftermiddag, jag ska fixa oss lite kaffe. Kram

  SvaraRadera
 2. Naturligtvis så kvalar fotona in som knutar! Du fick till ett jättebra inlägg, jag gillar informativa inlägg, sådana man lär sig av.
  Ingen knut på tråden här inte! 🥰
  Ha en finfin dag!

  SvaraRadera
 3. Tack för den lektionen om Knut :) Vist är det konstigt att om man tar dram ett par sladdar eller kablar sitter det minst en knut på dom :) Tack för länken också :)

  SvaraRadera
 4. Vilken bra tolkning och en tolkning med många aspekter. Passande bilder till dessutom. Själv kom jag bara till skott med en så där får jag bättra mig. Jag tycker att dina bilder är klockrena!

  Önskar en god lördag!

  Kram

  SvaraRadera
 5. Har lärt mig att guldknuten du visar är en gordisk knut. Tänk vad man lär sig genom att läsa bidrag till olika teman. Måste nog googla varför knuten heter så.
  Kabelspaghettin måste vara från utlandet, typ Spanien. Å trots knutarna så fungerar elen alldeles utmärkt där. Själv skulle jag aldrig ens gå i närheten;-)
  Sista bilden är söt. Set knuten men resten - är den en hund. Ja ingen levande då...
  Bra jobbat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. BP hunden på sista bilden är en helt levande hund och kabelhärvsn är fotad här i Åsele

   Radera
 6. Trevlig tolkning av ordet knut! Det finns inte så mycket mer att säga.
  Ha en fin helg!
  /Ingrid

  SvaraRadera
 7. Jättefint inlägg till tema-ordet! Det brinner i knutarna har man ju både hört och sagt själv ändå var det inget som kom till mig när jag funderade. Jag känner inte heller någon Knut . Dina foton är perfekta illustrationer till knuten! Trevlig söndag!

  SvaraRadera
 8. Kul att läsa olika tolkningar av ordet. Det brinner i knutarna är ju jättebra, det missade jag. Fina bilder fick du till också.
  Ha en skön söndag!
  /Ingrid

  SvaraRadera